Harmonie in het hart van Toverbos

Brasschaat - Op basisschool Toverbos trekt een uniek muzikaal initiatief onze aandacht. Juf Ellen, een toegewijde leerkracht met een passie voor muziek, heeft het kinderkoor van Toverbos op vrijwillige basis tot een lokaal fenomeen gemaakt. Het koor, dat tijdens de schooluren repeteert, biedt leerlingen de kans om hun muzikale talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Daar wilden wij alles over horen, dus gingen we langs in de klas van Juf Ellen.  

Ellen’s eigen muzikale weg begon met een droom als jong meisje om zangeres te worden. Ze speelt saxofoon en volgt al vanaf haar acht jaar zangles. “Mijn mama zong altijd in operettes. Ik vond het geweldig om daarmee op te groeien.”, mijmert Ellen. Later vatte ze zelfs de studies aan het conservatorium aan en deed ze stage bij een operagezelschap in Antwerpen. Toen ze eenmaal in het onderwijs aan de slag ging viel het haar op dat er veel te weinig gezongen wordt met de kinderen op de klasvloer. “De kinderen vinden zingen echt kei leuk, maar het gebeurt gewoon veel te weinig, waardoor ze het vaak zelf niet eens weten.”, benadrukt ze. 

Elke vrijdagmiddag verzamelt een groep van 30 enthousiaste kinderen zich in het klaslokaal van de juf om samen te zingen. Het repertoire is divers, van tijdloze klassiekers tot moderne hits, geselecteerd met openheid voor suggesties van de kinderen zelf. "Ik probeer zelf een liedje voor te bereiden, of een repertoire klaar te hebben, maar laat ook veel aan de kinderen over," vertelt Juf Ellen. Ze benadrukt het belang van inclusiviteit binnen het koor. Er zijn geen audities: iedereen die graag zingt, is welkom en engageert zich voor een heel semester. Die manier van werken heeft een verrassend sterke groep van jonge zangers gecreëerd. De leerlingen offeren met veel plezier hun speeltijd op om samen te komen zingen. Het koor biedt hen een platform om te groeien en om vriendschappen te smeden met leerlingen met dezelfde interesses, over de jaren heen. Want muziek verbindt, zo blijkt alweer. 

Het hoogtepunt van hun muzikale jaar is ongetwijfeld het kerstconcert in het lokale woonzorgcentrum Buitenhof en op de winterdrink van de school zelf. Dit concert, waarbij kinderen vanaf het eerste leerjaar tot aan het zesde leerjaar betrokken zijn, is een hartverwarmende gebeurtenis die zowel de kinderen als de ouderen dierbaar is. "In september werken we toe naar zo'n kerstconcertje," legt Juf Ellen uit. “Nadien focussen we ons op de buitenspeeldag en het schoolfeest. Het is fijn om een duidelijk doel voor ogen te hebben.” Deze optredens zijn de ideale gelegenheid om het harde werk en talent van de kinderen (en van juf Ellen uiteraard) te tonen aan een groter publiek.  

Sinds vorig jaar werd Toverbos officieel ingehuldigd als ‘zingende school’ door de organisatie “Koor & Stem”. Het schoolpoortlogo hangt te blinken aan de poort. Als Zingende School engageer je je om bewust bezig te zijn met zingen op school en kan je opleidingen aanvragen bij de organisatie zelf.  

Knap project, juf Ellen! SING IT ON!  

Vorige
Vorige

Atheneum Malle lanceert Projectweek over Democratie en Verkiezingen

Volgende
Volgende

De grote sprong: samen sterker naar het middelbaar