Sport na school brengt leerlingen in beweging

Brasschaat - In de gangen van Invento vangen we geregeld geweldige initiatieven op. Eén daarvan vonden we bij basisschool Wonderwijs, waar Juf Ellen met het project ‘Sport Na School’ een golf van energie door de school heeft gejaagd. Wij vroegen Ellen hoe dit project dat sport en plezier na schooltijd toegankelijk maakt voor alle leerlingen, tot stand kwam. 

Gebrek aan naschoolse activiteiten snel opgelost 

Sinds vorig jaar ging Juf Ellen aan de slag als leerkracht in het eerste leerjaar op Wonderwijs. Vanaf het begin voelde ze de nood aan naschoolse activiteiten. "Het viel me meteen op dat veel kinderen na school niet de kans kregen om aan sport te doen, vaak door financiële redenen of omdat de ouders te druk waren," vertelt ze. "Dat bracht me op het idee: waarom bieden we zelf geen sportactiviteiten aan, meteen na school, zodat de kinderen rechtstreeks kunnen doorstromen van het klaslokaal naar de sporthal."  

Met de steun van de directie en het team van Wonderwijs én met de hulp van het Atheneum van Brasschaat, werd het idee snel werkelijkheid. "Het was ongelooflijk hoe alles op zijn plaats viel. We mochten de sporthal van het middelbaar gebruiken, en hoewel er wat regelingen getroffen moesten worden rond verzekeringen, waren we vastberaden om dit voor elkaar te krijgen." 

En zo geschiedde. Elke dinsdag meteen na schooltijd komen de leerlingen samen in de sporthal om een uur lang te sporten, onder de bezielende leiding van juf Ellen. Ondertussen nemen al 23 leerlingen deel aan het sportuurtje en staan er nog heel wat op de wachtlijst. "We rouleren elke twee weken van sport om het voor de kinderen interessant te houden. Van atletiek tot basketbal, van handbal tot voetbal – we hebben al heel wat gedaan! De cyclus van twee weken per sport maakt het mogelijk voor de leerlingen om echt vaardigheden op te bouwen en plezier in het spel te ontdekken.", vertelt Ellen nog. 

De impact: meer dan alleen sport 

Een kernaspect van 'Sport Na School' is de toegankelijkheid, iets waar juf Ellen sterk op hamert. "We willen dat elke leerling kan deelnemen, ongeacht de (financiële) situatie thuis. Daarom is de bijdrage slechts drie euro per les, en staan we flexibele betalingsmogelijkheden toe, waarbij leerlingen kunnen kiezen om per les, maand of zelfs voor het gehele semester te betalen." 

De reacties van zowel leerlingen als ouders zijn overweldigend positief. Niet alleen zien ze op Wonderwijs een toename in fysieke activiteit en vaardigheden bij de deelnemende leerlingen, maar ook een sterke verbetering in sociale interacties over de klassen heen. Leerlingen van verschillende leeftijden leren samenwerken, elkaar helpen en begrijpen de waarde van teamwork en respect.  

"Het is prachtig om te zien hoe de leerlingen samenwerken, ongeacht leeftijd of achtergrond. Ze moedigen elkaar aan, leren van elkaar en bouwen vriendschappen op die buiten de sporturen voortduren. De leerlingen kijken echt uit naar die dinsdagnamiddagen en zelfs de ouders hebben onderling meer contact dan vooheen" vertelt Ellen enthousiast.  

Die impact in combinatie met haar jarenlange ervaring als monitor en voetbaltrainster en haar wil om bezig te zijn met en voor de leerlingen, maakt van haar een fantastische bezieler van dit project.  

Vooruitblik en dromen 

Terwijl 'Sport Na School' blijft groeien, kijkt juf Ellen al vooruit. "Mijn droom is dat dit project niet alleen de kinderen van Wonderwijs ten goede komt, maar ook als voorbeeld dient voor andere scholen. Sport en hobby’s moeten toegankelijk zijn voor elk kind, en ik hoop dat we dit kunnen blijven uitbreiden." 

Knap werk, juf Ellen en team Wonderwijs! Jullie maken het verschil. 

Vorige
Vorige

Lut Dillen: De steunpilaar voor kinderen en hun groei

Volgende
Volgende

startersblik