Feestelijke opening van vergroende speelplaats in Zonnebos

School voor Buitengewoon Secundair Onderwijs Zonnebos maakte met de leerlingen van haar speelplaats een ‘Groene Oase’. De school opende de nieuwe groene speelplaats feestelijk en ontving daarop een label van gedeputeerde Luk Lemmens.  

Een tiental leerlingen van SBSO Zonnebos mocht een label van ‘Groene Oases’ in ontvangst nemen uit handen van gedeputeerde van de provincie Antwerpen Luk Lemmens. Samen knipten ze een lint door en openden ze zo hun nieuwe, vergroende speelplaats. Op de speelplaats prijkt nu een flexibele buitenklas, een bloemenweide, rustige hoeken, hagen en bomen.

SBSO Zonnebos ontving in het kader van het provinciale project ‘Groene Oases’ een subsidie van 2.500 euro. Daarmee voerde ze een reeks vergroeningswerken uit op de speelplaats. Opvallend: de leerlingen van studierichting ‘Groenzorg’ realiseerden die vergroening zelf. Bovendien staan ze vanaf nu ook in voor het onderhoud. De leerlingen kunnen nu genieten van een flexibele buitenklas, rustige zithoeken en een bloemenweide. Daarnaast werden er ook heel wat hagen en bomen geplant.

Enkele leerlingen van SBSO Zonnebos toonden hun inzet voor de vergroening van de speelplaats en mochten daarop het label van Groene Oases in ontvangst nemen. - Copyright: provincie Antwerpen

Een klimaatveilige provincie

Gedeputeerde Luk Lemmens bezocht de school en kreeg een toelichting van de leerlingen over de metamorfose van de speelplaats, knipte samen het lint ter opening van de nieuwe speelplaats en overhandigde het label van ‘Groene Oases’. Gedeputeerde Lemmens onderstreept het belang van een groene buitenruimte in schoolcontext: “Door scholen te ondersteunen bij het ontharden en vergroenen van hun speelplaatsen, werken we aan een biodiverse, klimaatveilige provincie. Met succes, want het project ‘Groene Oases’ neemt meer dan 200 scholen onder handen. Zo’n 75.000 leerlingen zullen kunnen genieten van een groene speelplaats en uiteraard de generaties die na hen komen ook.”

Veel handen maken licht werk

De speelplaats van SBSO Zonnebos was voor het project erg grijs en verhard. De school voelde een nood aan meer groen en wenste de leerlingen ook milieubewuster te maken. Om de vergroening waar te maken, kreeg de school groenadvies van Regionaal Landschap De Voorkempen. Het MOS-team van de school, enkele leerkrachten en leerlingen Groenzorg staken daarna samen de handen uit de mouwen. Daarnaast bood ook CERA steun in de vorm van zitelementen voor de speelplaats. Dat de leerlingen continu betrokken werden in het vergroeningsproces vergroot het draagvlak voor een groenere buitenruimte.

Samen met gedeputeerde Luk Lemmens werd de vergroende speelplaats plechtig geopend. - Copyright: provincie Antwerpen

De voordelen van vergroening

Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.

Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.

Vorige
Vorige

KORTFILM “NORA” op het atheneum malle

Volgende
Volgende

NEWS IS OUT: Invento Open Blik – derde editie