TA Brasschaat voorziet gratis menstruatieproducten op school
Brasschaat - In het Technisch Atheneum werd op 8 maart – Internationale Vrouwendag - het officiële startschot gegeven voor een nieuw project rond menstruatiewelzijn. Het scholenproject ‘Goed GeRegeld’ wil leerlingen de mogelijkheid aanbieden om gratis toegang te krijgen tot verzorgingsproducten en de nodige vormingen aanbieden rond het thema. Want nog te veel vrouwen weten niet hoe ze met menstruatie en de verzorging moeten omgaan. De gemeente Brasschaat zorgt voor de aankoop van alle materialen.
Goed GeRegeld werd opgestart vanuit de lessen levensbeschouwing in het GO!, maar is intussen uitgegroeid naar een project voor alle Vlaamse scholen, over de onderwijsnetten heen. Het is een initatief van 3 leerkrachten om menstruatiearmoede op de kaart te zetten. Het project richt zich op verschillende aspecten van menstruatiewelzijn: educatieve workshops, menstruatieproducten aanbieden op school en taboes doorbreken. Je leest meer over het knappe initiatief op de website goedgeregeld.be
Met Goed GeRegeld gaan heel wat Vlaamse scholen samenwerkingen aan omdat maandverband en tampons een basisrecht zouden moeten zijn voor alle meisjes. In Brasschaat zijn de gemeente en de Christelijke Mutualiteit zo partner geworden. Het is geen toeval dat er werd gekozen voor Internationale Vrouwendag om dit project aan te kondigen. De school wil gendergelijkheid bevorderen en menstruatiegerelateerde ongelijkheid aanpakken op een dag die wereldwijd aandacht heeft voor de fundamentele rechten van meisjes en vrouwen.
Het technisch atheneum is pilootschool in Brasschaat. Directeur Stig Van Heurck uitte zijn enthousiasme over het project en benadrukte het belang van menstruatiewelzijn in het onderwijs. "Door dit project te lanceren, willen we niet alleen het bewustzijn vergroten over menstruatie gerelateerde kwesties maar ook een plaats creëren waarin leerlingen zich gesteund voelen tijdens hun menstruatieperiode." Op die manier wil de school een inclusieve en ondersteunende omgeving zijn voor alle leerlingen.
Ondertussen is er vanuit meer Brasschaatse scholen al interesse én zijn er al verschillende mee op de kar gesprongen. En dat blijkt meer dan nodig te zijn. Zo zou 5% van de Vlaamse meisjes al eens wegblijven van school, omdat ze geen geld hebben om menstruatieproducten te kunnen kopen. 65% van de meisjes in ‘materiële deprivatie’ zoekt een andere oplossing als ze geen materiaal ter beschikking hebben. Bijvoorbeeld een dubbelgevouwen zakdoek, wat extra gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
Kom je dus op het Technisch Atheneum, dan zie je op de damestoiletten bakken staan met daarin menstruatiemateriaal voor iedereen. Die bakken zijn trouwens bestickerd door de communicatiedienst. Op basis van ideeën van de leerlingen, werd er gekozen voor een duidelijke aanduiding van het verzorgingsmateriaal. Goed geregeld! ;-)